U bent gewaarschuwd?

Toegevoegd op: 08-01-2013

Traditioneel begint het gemeentelijk jaar in Gilze en Rijen met een Nieuwjaars ontmoeting. Vroeger noemden we dat een nieuwjaarsreceptie. Receptie is volgens de dikke van Dale, een ontvangst, vooral officiële ontvangst van een groot aantal personen ter aanvaarding van gelukwensen. In dit geval van nieuwjaarswensen. Maar de gemeente Gilze en Rijen wil vooral de nadruk leggen op elkaar ontmoeten. Alleen het voltallige college van burgemeester en wethouders handenschuddend bij de ingang en een toespraak van de burgemeester herinnert nog aan de oude vertrouwde receptie. En natuurlijk de mensen die afkomen op de nieuwjaarsreceptie. Raads- en commissieleden en hun politieke achterban, de jeugdburgemeester die een kort woordje deed, politie, brandweer, veel bestuurders van verenigingen en stichtingen, de schrijvende en fotograferende pers en alle leden van KoRije en Agriakoor, die toevallig ook nog mochten optreden. Erg weinig ‘gewone’ burgers. Hoewel, enkele raadsleden, zijn best gewoon gebleven ondanks hun edelachtbare taak als gemeenteraadslid. Ze doen waar ze al goed in waren, een glaasje drinken, een hapje eten, netwerken en ontmoeten.
Het gemeentebestuur kijkt met vertrouwen vooruit naar 2013, zoals de burgemeester verwoordde in zijn toespraak. Men is best trots op wat gerealiseerd wordt, investeringen in voorzieningen en mensen en de lage gemeentelijke lasten. Ook wil men gemeentelijk gaan samenwerken met omliggende gemeenten. Het kunnen woorden zijn van de aanbiedingsbrief bij de begroting 2013.
Maar opmerkelijk waren de woorden van de burgemeester over de veiligheid in onze gemeente. De nieuwe nationale politie werd met applaus verwelkomd in onze gemeente. Voorkomen van woninginbraken, wegens succes in Rijen-West verlengd in Gilze. En het voorkomen van overlast op straat. Daar gaf de burgemeester aan dat hij nog machtiger was dan de hele nationale politie en minister Opstelten bij elkaar. Wat hen niet lukt met snelrecht en supersnelrecht na overtredingen met oudjaar, dat lukt Burgemeester Boelhouwer wel met een gebiedsverbod. Iedereen die voor overlast zorgt op straat kan zo’n gebiedsverbod ontvangen, zo sprak de burgemeester streng toe. En die waarschuwing was precies op het juiste moment en de juiste plaats. Precies deze ‘burgers’ op de nieuwjaarsontmoeting kunnen zo’n waarschuwing wel gebruiken om op het juiste pad te blijven. Hangen mag in de raadszaal, maar overlast geven niet.
Verdrietig dropen de raadsleden daarom maar af naar het Boerke. Om binnen te blijven en zeker geen overlast op straat te geven. En om verder te gaan met een glaasje drinken, een hapje eten, netwerken en ontmoeten. Ditmaal met biljarters, judo’ers, bridgers en ander gespuis.