Wie is de Mol?

Toegevoegd op: 30-06-2013

Afgelopen maandag hadden we weer een raadsvergadering in de gemeente Gilze en Rijen. De agenda was niet lang en ook niet zo spannend. Dat geeft soms de gelegenheid om tijdens de vergadering over diepere zaken na te denken. Mijmeren zou mijn moeder zeggen. Nadenken over wat en waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. En wat voor moois er zou kunnen komen. Bijvoorbeeld bij agendapunt 4 Afscheid van raadslid mevrouw Y.P.M.J. van Tetering-Mol.

Waarom vertrekt een jong en talentvol raadslid midden in een raadsperiode. Bescheiden van karakter maar scherp en deskundig in haar optreden op terreinen financien en samenleving. Lovende woorden van de burgemeester waren haar deel. Na haar afscheid mocht ze gaan zitten op de publieke tribune. Van PvdA zijde was er alleen Joke Sips om haar te vergezellen. Geen andere bestuursleden, geen bloemen. En na afloop van de raadsvergadering was ze al verdwenen voordat we elkaar gedag konden zeggen.

Ik zat te mijmeren wat er voor moois er had kunnen komen. Eind 2012 ging ze nog met veel andere jonge PvdA’ers naar PvdA Vooruit in Utrecht. Om inspiratie op te doen voor het laatste jaar van deze raadsperiode. En om na te denken over de verkiezingen van de gemeenteraad in 2014. Als wethouder Lavooij na bijna een halve eeuw gemeentepolitiek afscheid genomen heeft. En Ton Hesemans, nu al gepensioeneerd, ook met pensioen gaat als fractievoorzitter. Alle kans dus voor PvdA afdeling Gilze-Rijen om met een jonge en dynamische lijst te komen. Met Yvonne als lijsttrekker en kandidaat wethouder. Want alles heeft ze mee. Integer, deskundig en sociaal bewogen. Ze is foto geniek voor het verkiezingsposter. En dan ook nog een vrouw.
Ik zat verder te mijmeren en dacht aan een televisieprogramma waar kandidaten allerlei opdrachten moeten uitvoeren. Ze moeten goed samenwerken om geld te verdienen voor de pot. Men doet opgewekt en aardig tegen elkaar, maar is tegelijkertijd achterdochtig. Want één anonieme bedrieger saboteert stiekem de opdrachten. Men vormt coalities om te voorkomen dat men weggestuurd wordt. Eten om niet zelf opgegeten te worden. En de spelregels zijn zo dat de bedrieger zelf niet weggestuurd wordt.

En toen was ik abrupt weer bij mijn volle bewustzijn. Ik moet gedroomd hebben. Want dat kan toch niet waar zijn in een sociale klup als PvdA afdeling Gilze en Rijen. We waren bij de harde realiteit van  agendapunt 5. Installatie nieuw raadslid heer P.C. von Meijenfeldt. Yvonne dus toch verdwenen en vervangen door een ‘oudere’ man. Ouder dan Yvonne dan toch.

Maar ik blijf dromen over Yvonne for president. En vraag me stiekem af: Wie is de Mol?
 
                                                                                                                                             Wout