Mastodont

Toegevoegd op: 08-11-2013

Zo af en toe komen ze voorbij. In praatprogramma´s zoals #dwdd of #PenW. Of met een redactioneel artikel of column in de krant. De partij mastodont. Oudere politici die hun carrière achter de rug hebben en terend op hun bekendheid zich af en toe gaan bemoeien met een aktueel politiek onderwerp. Elke partij die al wat langer bestaat, heeft ze. En de partij heeft er af en toe plezier van. Mits de mastodont de partijleider een steun in de rug geeft natuurlijk. Maar meestal loopt die mastodont, dat grote logge beest, lelijk in de weg. Dan is men uit op eigen naam en faam. Of hangt men de betweter uit die de partij een andere politieke koers wil laten varen. Ze zijn dan een niet te onderschatten machtsfactor die voor veel onrust zorgt. Roepend dat het vroeger beter was. En daarmee zichzelf zelfgenoegzaam badend als succesvol politicus.

Wil je namen horen? Hans Wiegel, het orakel uit Ljouwert, of Hans van Baalen die de VVD regelmatig naar rechts willen duwen om de PVV wind uit de zeilen te nemen. Of Marcel van Dam en Jan Pronk, die zich regelmatig verweerden tegen de neo-liberale koers van Kok en Bos.  En ook het CDA heeft ze in overvloed. Van Agt met zijn pro-Palestijnen standpunt. Of Ab Klink en Hirsch Ballin die zich scherp afzette tegen de samenwerking met de PVV
En jawel, in onze locale politiek is sinds kort ook een partij mastodont opgestaan. Ingrid Scheifes maakt zich met een ingezonden mening in het Rijens krantje druk over een belanghebbend onderwerp. De tekst op één van de stickers van Kern´75. Aan haar uitgereikt op de jaarmarkt in Rijen en toen ze thuis kwam las ze ´Rijen mijn dorp´.  Tante Ingrid wil de koers van Gemeentebelang nog ´noordelijker´ maken. Alleen men was al 100% een Rijense partij. Dus haalt tante Ingrid een oude politieke truc uit de kast door een vijand beeld op te roepen. Sinds Kern´75, die Gilse partij, aan de macht is wordt Rijen verwaarloosd is haar stelling.

Als tante Ingrid haar zin krijgt wordt Kern´75 weer een echte Gilse partij. En gaan de partijen lekker polariseren in de gemeenteraad. En krijgen de hoekse en kabeljauwse twisten weer de overhand. De één gaat dan lekker tegen stemmen bij een nieuwe school in Gilze. En de ander haalt zijn gram door tegen te zijn bij het zwembad, ik zeg maar wat. Het gaat dan niet meer om argumenten maar om afgunst, oud zeer, frustatie en macht. En bij elke verkiezing wordt er keihard afgerekend.

Jammer denk ik dan. Want de nieuwe kieslijst van Gemeentebelang heeft elan. Jonge en betrokken mensen die zich willen inzetten voor Rijen hun dorp. Maar om dingen te bereiken is samenwerking nodig. Argumenten uitwisselen, draagvlak creëeren en een coalitie smeden. Een andere partij die zich ook wil inzetten voor Rijense zaken kan daarin een bondgenoot zijn. Met de koers van tante Ingrid sorteert Gemeentebelang voor op weer vier jaar oppositie. Jammer van die nieuwe jonge fractie.

Daarom mijn emotionele oproep aan tante Ingrid: "Doe dit je partij en Rijen niet aan".

Wout