#Totweetornottotweet

Toegevoegd op: 27-01-2014
Een avond thuis. Even achter je PC snel je e-mails doorlezen. Op de achtergrond je favoriete  muziek via YouTube. Heb je informatie nodig dan blijft de 21 delige Winkler Prins in de boekenkast. Eén of twee zoekwoorden en via WikiPedia krijg je alle informatie die je zoekt.  Mijn eega doet het nog  comfortabeler, namelijk met de tablet op schoot voor de televisie en tegelijkertijd op haar Facebook. Weer op de hoogte van alle nieuws uit haar vriendenkring. En een bestelling doen bij Wehkamp of Bol.com tijdens Flikken Maastricht. Mijn kinderen zijn 24 op 24 online. SMS, WhatsApp of Twitter. Korte berichtjes naar vrienden en familie. De smartphone ligt de hele nacht naast hun hoofdkussen. Overdag zijn ze continu aan het multi-tasken. Fietsen met vriendinnen, verkeer en tegelijkertijd een berichtje lezen. En tijdens het avond diner ligt de telefoon naast hun mes, lepel en vork. Voor als er iemand contact zoekt…..
Social media zijn niet zo sociaal voor hun omgeving. We spreken elkaar steeds minder lijkt het wel. Een telefoongesprek of bezoek wordt vervangen door een zakelijke email. Maar we doen er allemaal aan mee. Het woord "social" zegt alleen iets over de manier waarop interactie plaatsvindt. Groepen mensen ‘ontmoeten’ elkaar op internet en delen informatie over onderwerpen die hen bindt. Meestal zijn ze daarbij op zoek naar gelijkwaardige personen. En je kan dan ook bij de meeste social media iemand als vriend toevoegen of weigeren.  En bij de commercials van datingsites wordt er heel duidelijk geroepen ‘alleen voor hoger opgeleiden’. Iemand anders komt er niet in. Volgens deskundigen omdat "iedereen die gelijk is aan mij leuker, interessanter en beter te vertrouwen is".

En hoewel ik zeker niet voorop loop zit ik met mijn kinderen op een groeps WhatApp. Houden we elkaar op de hoogte waar we zijn en of het eten al klaar is. Nee, Hyves heb ik overgeslagen. En als ik lang wacht gaat Facebook aan mij voorbij. Maar ik heb mijn CV al enkele online jaren staan via LinkedIn. En ik ben destijds begonnen met Twitter. Om te delen met anderen wat me bezig houd. En die andere zijn mijn volgers. En die komen natuurlijk uit datzelfde kleine wereldje van Wout. Ze spreken nederlands of Gils dialect en volgen plaatselijke politiek of houden van wielrennen. Ja in die micro kosmos durf ik me te bewegen. En denk dan vaak ‘Ik twitter dus ik besta.’

Anno 2014 en de gemeente Gilze en Rijen organiseert een nieuwjaarsreceptie. De burgemeester roept alle fractievoorzitters op het podium. Hij daagt ze ter plaatse uit om een prikkelende tweet met de hashtag #GENRkiest te versturen. En dat konden 4 van de 5 lijsttrekkers zonder enig probleem. Acht jaar na de uitvinding van Twitter een score van 80%, niet slecht. Met de uitvinding van de automobiel ging het een stuk langzamer. Alleen Peter von Meijenveldt, lijsttrekker van PvdA bleef achter in de vaart der volkeren.  ‘To tweet or not to tweet, that is the question?’ voor Peter.

Wout