column – Onbesproken Gedrag

2 oktober 2019

Als volksvertegenwoordiger dien je van onbesproken gedrag te zijn: je wordt vooraf uitvoerig gescreend en er wordt gekeken of er geen belemmeringen zijn om het ambt goed uit te voeren. Daarnaast wordt verwacht dat je een voorbeeldfunctie vervuld. Hartstikke logisch allemaal, maar wat wordt eigenlijk bedoeld met “onbesproken gedrag”? In een tijd waarin iedereen via social media met elkaar verbonden is, blijft werkelijk niets meer onbesproken lijkt het.

Onlangs zijn er foto’s opgedoken waarop de Canadese premier Justin Trudeau als Disney-personage te zien is: De foto’s zijn genomen op een themafeest in de lente van 2001 (18 jaar geleden) toen Trudeau les gaf op een privéschool. Trudeau was uitgedost in een Aladdin-kostuum met een zwart geschminkt gezicht. Zowat de hele wereldpers pikte dit bericht op als racisme en het was overal groot nieuws. Hup: daar ging de reputatie van de man die altijd het toonbeeld van “onbesproken gedrag” was. De premier haastte zich te verontschuldigen: Sorry, sorry, sorry, ik had het nooit moeten doen, ik heb er spijt van etcetera…….……

Hoe ver kun je gaan om een publiek figuur aan te pakken voor iets wat 18 (!) jaar geleden heeft plaatsgevonden ? Let wel: het gaat hier over een verkleedpartij op een feest: hij heeft geen misdrijf gepleegd. Is hij door deze foto dan ineens niet meer van onbesproken gedrag? Blijkbaar niet.

Als dit de norm wordt dan staat ons nog wat te wachten want ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: Ook van mij zijn er foto’s uit 2001 waarop ik te zien ben met een zwart geschminkt gezicht. Ja, da’s even schrikken! U bent alvast gewaarschuwd als u straks, over 2,5 jaar weer in het stemhokje staat. Ik hoor u al denken: Onverantwoord, wat een racist die Van Gils. Hoe heeft-ie het toch in zijn hoofd gehaald om zich destijds, 18 jaar geleden, zo te laten fotograferen! Sorry, sorry, sorry, ik had het nooit moeten doen, ik heb er spijt van, etcetera………

Verzachtende omstandigheid is wellicht dat ik op de meeste foto’s naast een blanke, bebaarde man met een mijter sta. Over onbesproken gedrag gesproken: Waarom is hij eigenlijk blank? En waarom noemt hij zich kindervriend? beetje verdacht voor een bisschop! En waarom is het altijd een man?  Elke genderneutrale en niet-blanke persoon zou toch Sinterklaas moeten kunnen zijn? Waarom is daar toen -18 jaar geleden- geen rekening mee gehouden? Schande! En waarom hebben we alleen een zwarte pietendiscussie? Weg met het Sinterklaasfeest!

Dat laatste is slechts een kwestie van tijd denk ik want nu is het speelgoed aan de beurt: In Franse speelgoedwinkels stoppen ze met de indeling op geslacht: Winkelpersoneel mag ouders straks niet meer vragen: ‘Is het voor een jongen of een meisje?’ Verder gaat het bedrijfsleven speelgoed ontwikkelen ‘dat niet discrimineert’. Volgens een woordvoerder “komen vrouwen door genderstereotypen ongewild vast te zitten in parttime banen en kunnen ze zich niet meer persoonlijk en professioneel ontwikkelen. En kunnen ze zelfs, door financiële afhankelijkheid, niet meer weg uit hun relatie als ze dat willen”. Voor de goede orde: we hebben het hier over speelgoed.

Volgens mij komen mensen (niet alleen vrouwen) vast te zitten in parttime banen omdat we een flexibele arbeidsmarkt hebben en mensen daarnaast tijd vrij maken voor opvoeding van kinderen (in plaats van dure kinderopvang) en mantelzorg (in plaats van verdwijnende verzorgingshuizen). En da’s volgens mij ook wat dit kabinet graag wil in onze 24-uurs economie. Daar kun je het mee eens of oneens zijn maar ’t is een andere discussie en daar kun je Barbie en Ken niet de schuld van geven.

En om nog maar eens een onbesproken onderwerp aan te halen: Op het moment van schrijven vind het boerenprotest plaats op het Malieveld: De boeren zijn er wel klaar mee dat er in elke klimaatdiscussie meteen naar de boeren gewezen wordt. Ik begrijp heel goed dat we iets moeten doen aan de opwarming van de aarde, stikstof, CO2-uitstoot, ontbossing etc. maar dan zullen we dat samen moeten oppakken. Het helpt niet echt als we keer op keer slechts 1 sector de schuld geven: Ook andere sectoren mogen wel een duit in het zakje doen – denk aan de luchtvaart, scheepvaart, industrie.

En de boeren hebben groot gelijk: We hebben de zwaarste ochtendspits ooit en wie krijgen er weer de schuld? Juist: de boeren. Die voelen zich -net als Trudeau- zwartgemaakt.  Het zou toch jammer zijn als we over 18 jaar moeten concluderen dat we op basis van foute beslissingen een hele sector hebben weggesaneerd. Gelukkig hebben we dan de foto’s nog………..

 

Jeroen.

Terug naar archief overzicht