Het kind van de rekening

21 mei 2025

Het weekblad Gilze en Rijen stond afgelopen week vol over klaslokalen. Als ik het lees hebben alle partijen het beste voor met onderwijshuisvesting. Hoe kan het dan dat een voorstel voor extra schoollokalen bij BS de Bolster niet in behandeling wordt genomen door de gemeenteraad waardoor besluitvorming waarschijnlijk te laat komt voor het nieuwe schooljaar. Bij wijze van uitzondering spuit Wout zijn mening over een actueel politiek onderwerp in deze column.

Het is een wettelijk verplichting voor de gemeente om voor adequate onderwijshuisvesting te zorgen. Hierover zijn duidelijke afspraken tussen de gemeente en de besturen van basisscholen. Eén van de spelregels is dat leerling prognoses die 4 jaar vooruitkijken de basis vormen. Die lopen vaak wat achter bij de werkelijke leerlingaantallen enkele jaren later. Prima, daarmee voorkomen we dat er lokalen gebouwd worden die later niet nodig blijken. Maar dat maakt het huidige tekort bij BS de Bolster evident en urgent.

De verantwoordelijk wethouder had voor de gemeenteraad van 8 mei j.l. een raadsvoorstel voorbereid voor een krediet voor uitbreiding basisschool De Bolster te Gilze met twee semipermanente lokalen. Geheel binnen de afspraken en spelregels.  Een hamerstuk zou je zeggen. Maar nee, enkele fracties kwamen met vragen en suggesties. En erger, toen ze zich niet konden vinden in de antwoorden besloot een meerderheid van partijen het agendapunt af te voeren.

Een dikke middelvinger naar de leerlingen, onderwijzend personeel en ouders. Want die zijn het kind van de rekening. Wachten op een nieuw Integraal Huisvestingsplan, zoals voorgesteld, lost de problemen niet op. ‘In een plan kan je niet wonen’ zie een wethouder uit Amsterdam ooit. ‘En lesgeven ook niet’, zou ik willen zeggen. Als je als raadsfractie een alternatief voorstel hebt behoor je dat te onderbouwen en in te dienen voor besluitvorming, zoals je dat ook van een wethouder verwacht. Met alleen maar beraadslagingen en suggesties kan je geen (ander) besluit nemen en heeft de school er geen klaslokaal bij.

Leerlingen verdienen een eigen klaslokaal in een eigen schoolomgeving. Een klaslokaal dat persoonlijk ingericht is en waar leerlingen een eigen plek hebben. Een klaslokaal waar de docent
s ’avonds kan afsluiten en s ’morgens direct kan starten met een druk op de lichtknop. Zoals op elke andere basisschool.

Oproep aan alle fracties. Dit is niet het moment voor politieke spelletjes. Stap over je bezwaren heen. Laat het kind niet het kind van de rekening zijn.

Wout

Terug naar Column overzicht