Klimaatonderlegger maakt klimaat tastbaar

2 juli 2018

Met het aanhoudende warme weer merken we dat het klimaat verandert: de gemiddelde wereldtemperatuur stijgt en daarmee worden de gevolgen merkbaar: het regent meer en harder en er komen meer dagen waarop het warmer is dan 30 graden. De bodem wordt op de ene plaats natter en op een andere droogt ie uit. We willen graag weten wat er gebeurt zodat we de juiste maatregelen kunnen nemen.Hoe breng je de lagen bodem, water, groen, infrastructuur en bebouwing in beeld in relatie tot het klimaat? Landschapsarchitect Thomas Jansen ontwikkelde de Klimaatonderlegger voor Gilze en Rijen. Met de kaart worden inwoners uitgedaagd om zelf bezig te gaan met de klimaatveranderingen.

‘Als het misgaat met de aarde, kunnen we nergens anders heen.’

Deze uitspraak van ruimtevaarder Andre Kuipers zette de gemeente Gilze en Rijen aan het denken. Met de Klimaatgids – waarvan de onderlegger een onderdeel is – gaat de gemeente aan de slag met de gevolgen van de klimaatverandering. Hierbij ligt de focus op energie, water, groen en hittestress.

Concrete tips
Op de kaart kunnen bewoners zien waar de gevolgen plaatsvinden. Zo kunnen ze helpen om op de juiste plaats de goede maatregelen te nemen. In de gids worden hiervoor concrete en makkelijk toepasbare tips gegeven. Die kosten weinig tot niets en maken een groot verschil.

Laagdrempelige taal
De Klimaatonderlegger maakt het begrip klimaat tastbaar. Daarmee kan de onderlegger zo als basis voor ruimtelijk economische ontwikkelingen dienen. Het doorgronden van het klimaat op lokaal niveau is complex. Een laagdrempelige taal kan hierbij helpen. Ook bij de bewustwording van de effecten van de klimaatverandering en de maatregelen die lokaal genomen moeten worden.

 

 

 

Terug naar archief overzicht