Lokaal initiatief in Gilze als voorbeeld voor jeugdzorg Hart van Brabant

2 juli 2018

Toen gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk werden voor jeugdzorg vroeg bestaand beleid ook om vernieuwingen. De gemeenten die samenwerken in de regio Hart van Brabant (waaronder Gilze en Rijen) hebben vanaf 2015 gezamenlijk Innovatienetwerk Jeugd opgezet voor een goede aanpak van jongerenproblemen. In dit innovatienetwerk bedenken jongeren, ouders, vrijwilligers, deskundigen, ondernemers en organisaties nieuwe ideeën.

Quinten is net 18 geworden. Hij heeft zijn leven weer redelijk op orde na verhalen over jeugdzorg, politie, hulpinstanties. Hij heeft zich inmiddels laten inschrijven op het adres van zijn vriendin, ziet zijn vader weer en heeft een baantje. Hij is een voorbeeld van een jongere die in zijn leven tegen allerlei problemen aanliep. Hij vond niet het juiste antwoord en was bezig flink te ontsporen. “En nu gaat het best goed”vindt hij. Een aanmoedigend applaus van diverse wethouders jeugdzorg uit de regio Hart van Brabant -van Dongen tot Gilze-Rijen tot Tilburg- klonk. Zij zijn deze Vrijdag op bezoek bij de jongerenbus in Gilze en op zoek naar vernieuwende initiatieven in de jeugdzorg. Vernieuwingen onder het motto “wat beter kan moet beter” want jongens zoals Quinten zijn overal.

Kern ’75-wethouder Aletta van der Veen is al vanaf het begin #betrokken bij dit netwerk. Zij kon de nieuwe wethouders met deze portefeuille bijpraten, ook over haar aavankelijke twijfels: “Daar ben ik va terug gekomen. Je zet mensen die er verstand van hebben bij elkaar. Als overheid geef je geld en houdt je afstand. Resultaat is er niet meteen morgen maar het is niet vrijblijvend. Ik volg het kritisch.”

En zo kwam het gezelschap weer bij Quinten en Jongeren en Samenwerking (JES): een hyperlokaal project in Gilze waar op woensdagavond de jongerenbus aan de Strijp -naast siertuin Den Overkaent- halteplek is voor jongeren. “Man van de praktijk” Jack Jansen vangt hen op, gaat in gesprek, zoekt, helpt. Samen met jongerenwerker Ronald Broekaart en “old-boy” Bjorn die, inmddels 26, van vroeger weet dat blowen en goed slapen niet samengaan. “Dat is een probleem en daar heb je het over.” Jack: “Het is gezellig, met een man of dertig, maar het gaat er om knelpunten snel naar boven te krijgen en die in de praktijk samen aan te pakken.”

(bron: BN-De Stem – Berry van der Heijden)

Terug naar archief overzicht