De Steenakker in Gilze: presentatie op Donderdag 10 januari

6 januari 2019

Op het akkerland tussen Ridderstraat en Water aan de Warande in Gilze komt een parkbos van zo’n 2,5 hectare. Park “de Steenakker” wordt de officiële naam van dit verblijfsgebied. Op 10 januari is de presentatie van het ontwerp voor inwoners en andere belangstellenden. Het is de eerste grote uitwerking van een onderdeel uit het ambitieuze groenplan dat Kern’75 met de NLGR (Natuur-en landschapsvereniging Gilze-Rijen) ontwikkeld heeft. Het is bijzonder te noemen dat een gebied van 2,5 hectare rond een dorp herbestemd kan worden tot een groene buffer tussen dorp en buitengebied. In het park komen de wensen van alle betrokkenen terug. Voor de NLGR was versterking van de bedreigde biodiversiteit een hoofdpunt. Daarom komt er zeer verschillende hoge en lage begroeiing met vrije zichtlijnen. In het midden komt op een heuvel een soort Pieterboom, die vroeger in Gilze als keerpunt werd gebruikt bij processies. De wandel- en fietspaden komen tussen een halve meter hoog bloemrijk gras, waarin enkele paden zijn gemaaid. Verder ook een voedselbos met fruitbomen, noten en hazelaar en een moestuin met kippenren. Het concept is tot stand gekomen door een prima samenwerking van omwonenden, NLGR, Kern ’75 en andere betrokkenen en is door landschapsarchitect Barbara Roozen vertaald in een ontwerp.

Presentatie: Donderdag  januari 2019 om 20 uur, cultureel centrum De Schakel Gilze

 

foto: een klein deel van het ontwerp (c) Barbara Roozen

Terug naar archief overzicht