De Schakel blijft huiskamer van Gilze

7 oktober 2023

Kern’75 heeft vragen gesteld

Kern’75 leerde in juli via de regionale dagbladen dat woonstichting de Leijstromen vier scholen en het cultureel centrum de Schakel in Gilze wil verkopen. Verkoop van de Schakel roept vragen op bij de gebruikers en bezoekers. Wordt de Schakel verkocht als beleggingsobject aan een partij zonder maatschappelijke functie? Blijft de Schakel gewoon de huiskamer van Gilze?

Toen het sociaal-cultureel centrum De Schakel in 2006 werd vernieuwd was de woonstichting Leijakkers (is nu Leystromen) een logische partner. Een partij met kennis van bouwmanagement. En de woonstichting kon het project combineren met woningbouw achter de Schakel. In die tijd was het nog gebruikelijk dat woonstichtingen maatschappelijk investeerden.

De woonstichting werd eigenaar van de Schakel en Stichting CCGR werd de huurder. Tijden veranderen. Woningbouwcoöperaties worden door Den Haag financieel afgeroomd sinds invoering van de verhuurderheffing. Woonstichtingen in heel Nederland verkopen vastgoed om te kunnen blijven investeren in verduurzaming en nieuwbouw.

Kern’75 wil dat de gemeente de Schakel in Gilze koopt om daarmee de functie van het gebouw in de toekomst zeker te stellen. De gemeente is ook al eigenaar van de culturele centra in Hulten, Molenschot en Rijen. Mocht een andere partij eigenaar worden dat koopt deze een verhuurd object met een specifieke bestemming met alle verplichtingen van dien.

In de eerste raadscommissie na de zomer heeft Kern’75 schriftelijke vragen gesteld aan het college. Daaruit leren we dat de gemeente bij Leijstromen heeft geïnformeerd naar de mogelijkheid en voorwaarden om de Schakel te kopen. We leren dat het een openbare verkoopprocedure is. Het tijdpad wordt bepaald door Leijstromen (de verkoper) aan de hand van de mogelijke interesse van partijen.

Op dit moment is het nog onzeker of de gemeente de nieuwe eigenaar wordt. Kern’75 blijft dit dossier op de voet volgen. De Schakel moet de huiskamer van Gilze blijven.

Wil je lid worden van een actieve en plezierige politieke partij. Meld je dan aan bij Kern’75.

Terug naar archief overzicht