Kern ‘75 actueel: Over het verwijderen van de Jongeren-Ontmoetings-Plaatsen

23 februari 2024

Afgelopen maandag hebben we in de gemeenteraad een motie besproken waarin werd opgeroepen om onmiddellijk beide Jongeren-Ontmoetings-Plaatsen (JOP’s) te verwijderen. Zonder te wachten op een alternatief of op inbreng van de jongeren zelf. Daarom waren wij het niet eens met deze motie en dat willen we graag uitleggen.

Stalen containers hebben een doel
Nee, de containers bij de Warande en Wolfsweide zijn niet mooi, maar daar zijn ze ook niet voor bedoeld. Het doel is een “eigen” plek voor jongeren die toevallig geen behoefte hebben aan een sportclub of thuisblijven. De containers waren een tijdelijke oplossing totdat met de jongeren een permanente locatie bedacht zou zijn. Dit afstemmen blijkt echter veel lastiger dan gedacht: wie is de doelgroep precies, waar vind je ze? En de groep verandert ook nog eens door de tijd.

Mening van jongeren telt voor ons ook
En nu moeten ze weg. Zonder overleg. En vervolgens gaan we jongeren vragen wat ze eigenlijk zouden willen. Wij vinden dit de verkeerde volgorde. Sterker nog: met deze motie neem je de mening van de jongeren helemaal niet serieus. En dat in een tijd dat bewoners steeds vaker en sneller betrokken worden bij besluiten.

En nu?
Er was een meerderheid om de JOP’s te verwijderen en dat gaat dus op korte termijn gebeuren. Gelukkig hebben we de belofte van de wethouder dat er uiterlijk in september een keuze gaat volgen over het alternatief. Met de inbreng van de jongeren natuurlijk. We zullen dit natuurlijk volgen.

Wil je hierover of over andere zaken die in onze dorpen spelen, meld dit dan via info@kern75.nl of via onze fractieleden

Terug naar archief overzicht