Kern ‘75 actueel: Brandweer(zorg) voor ons allemaal

24 april 2024

In één maand twee bijeenkomsten die betrekking hadden op brandweer en brandweerzorg.

Op 13 maart was er een radenavond georganiseerd door de Regio Hart van Brabant in Tilburg. Door vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio Midden-en West-Brabant werd een toelichting gegeven op de nieuwe methodiek van gebiedsgebonden opkomsttijden. Een nieuwe landelijke werkwijze voor regionale dekkingsplannen. Binnenkort wordt dit besproken in de gemeenteraad.

Op 18 april waren raads- en commissieleden welkom op de brandweerkazerne in Rijen. We werden ontvangen en wegwijs gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van de brandweerkorpsen Gilze en Rijen. Na een korte introductie kregen we de kans en te ervaren hoe het is en voelt om met perslucht in een met rook gevulde ruimte een verkenning uit te voeren en ook de weg naar buiten weer te vinden. Ook maakten we kennis met de hulpmiddelen zoals hydraulische schaar en spreider, maar ook met lagedruk brandslang. De gloednieuwe brandweerwagen van het korps Gilze werd vol trots getoond en kon worden bekeken. Een korte rondrit in een brandweerwagen door Rijen maakte duidelijk dat de verkeersdrempels inderdaad zorgen voor vermindering van de snelheid, ook voor hulpverlening. Door de chauffeur van de brandweerwagen werd vrijwel geen enkele drempel overgeslagen, zo leek het althans.

Afsluitend werden we door de vertegenwoordigers van de veiligheidsregio bijgepraat over de toekomstige brandweerzorg in Rijen-Zuid en de samenwerking daarbij met de brandweer van de vliegbasis. De overeenkomst hiervoor zal formeel worden ondertekend op de Veiligheidsdag op zaterdag 25 mei op het Burgemeester Sweensplein in Rijen.

De avond werd afgesloten met een punt van zorg, namelijk het teruglopend aantal vrijwilligers bij de brandweer. Een algemeen probleem natuurlijk in de huidige samenleving, het vinden van vrijwilligers. De veiligheidsregio en de gemeente proberen met campagnes mensen enthousiast te maken. Tijdens de veligheidsdag van 25 mei bestaat de mogelijkheid om kennis te maken met de brandweer. Leden van het korps zijn dan aanwezig en vertellen graag over het parttimewerk. De veiligheidsdag is van 10:00 – 16:00 uur op het Burgemeester Sweensplein. Het programma lees je op www.gilzerijen.nl/veiligheidsdag.

Wim Broeders

Gemeenteraadslid Kern’75

Terug naar archief overzicht