Kern ‘75 actueel: Bisschop de Vetplein

19 december 2022

Plan door en voor Gilzenaren
Met de inzet van diverse vrijwilligers, ook niet-leden van Kern ’75, is de afgelopen jaren een prachtig plan gemaakt voor het Bisschop de Vetplein. Iedereen heeft op verschillende momenten inbreng kunnen leveren. Een schitterend voorbeeld hoe we in Gilze samen zaken aanpakken. Uitgangspunt was de oude 5-sprong, met zo veel mogelijk groen en plaats voor horeca en evenementen. Het plein blijft zo de trots van Gilze.

Nu we een half jaar hebben kunnen wennen aan de nieuwe situatie, constateren we dat er bepaalde zaken nog niet als positief wordt ervaren. Het is nu tijd om waar mogelijk dat te repareren.

Veiligheid tijdens de spits
Met name tijdens de spits geeft de nieuwe situatie een groot gevoel van onveiligheid. Wij zien dit ook: veel verkeer bij de scholen en daardoor opstoppingen op het plein en daarmee ingewikkelde situaties voor de verkeersbrigadiers en de kinderen bij het oversteken. De oproep van de verkeersbrigadiers is heel duidelijk aangekomen en nemen we heel serieus. We hebben dit inmiddels met hen besproken en zijn blij met de constructieve houding.

Oplossingen
Mede op verzoek van Kern ‘75 wordt er onderzoek gedaan door verkeerskundigen en komt er een onafhankelijk advies van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Goed dat de wethouder heeft aangegeven dat hij open staat voor deze adviezen. Wij zijn ook benieuwd naar de snelheidsmetingen die gedaan zijn door de gemeente, want wordt er echt te hard gereden? VVN kijkt naar de hoeveelheid verkeer, de snelheid en de inrichting van de weg maar ook naar oplossingen. Dit kunnen technische aanpassingen zijn, maar wellicht ook door aanpassingen rondom de scholen om de hoeveel auto’s tijdens de spits te verminderen.

Doel
Het doel is om het veiliger te maken en te houden en dan met name tijdens de spits. Hiermee hebben we straks niet alleen een heel mooi plein met allerlei evenementen, maar ook een veilig plein!

Mocht je willen reageren of al suggesties hebben voor oplossingen, laat het ons vooral weten. frank.sarton@kern75.nl / william.van.trier@kern75.nl / jerry.aarts@kern75.nl

Terug naar archief overzicht