Kern ’75 actueel: Burgerinitiatieven

12 juni 2023

Een burgerinitiatief is een idee van een groep burgers om de leefomgeving te verbeteren. Burgerinitiatieven zijn er in alle soorten en maten, voor zowel kleine als grote groepen uit de wijk, buurt of soms zelfs voor de gehele gemeente. Burgerinitiatieven kunnen dus kleinschalig zijn, maar hebben soms ook behoorlijke impact voor de burgers. Kleinschalige voorbeelden zijn een schoonmaakactie, buurtfeest, het opzetten van een Whatsapp groep die het gevoel van veiligheid in de buurt verhoogt. Bij de grotere initiatieven kun je bijvoorbeeld denken aan het opzetten van een energiecoöperatie, meedenken met groenontwikkeling in een nieuwe wijk of de aanleg van een groeituin. 

Kern’75 juicht burgerinitiatieven van harte toe en wij ondersteunen hierbij graag. Verschillende burgerinitiatieven waarbij Kern’75 ondersteuning heeft geboden zijn daadwerkelijk tot uitvoering gekomen en daar zijn we erg trots op. Recente voorbeelden hiervan zijn de reconstructie van het Bisschop de Vetplein en het project kwaliteitsgroen “D’n Steenakker” in Gilze. Burgerinitiatieven die in ontwikkeling zijn, zijn onder andere het verfraaien van het Steenakkerplein en het initiatief voor de reconstructie van de visvijver steiger bij Water aan de Warande. 

Kern ’75 biedt de juiste instrumenten aan burgerinitiatieven en zorgt voor begeleiding, zodat er uiteindelijk een voorstel tot stand komt waar de gemeenteraad over mag beslissen We zijn trots dat we bij verschillende projecten een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd. Daarbij moet gezegd worden, dat het soms niet altijd even snel en soepel gaat. Wij zouden het ook wel eens ander willen, maar we moeten ons niet tegenhouden van de soms wat weerbarstige praktijk. Er moeten doorgaans de nodige hobbels genomen worden, maar als de realisatie er uiteindelijk is, zijn we wel bijzonder trots op de burgers die het initiatief hebben uitgewerkt en dat wij van Kern’75 ons steentje daaraan hebben bijgedragen.  

Lijkt het je leuk een bijdrage te leveren aan het ondersteunen van een burgerinitiatief? Of heb je hulp nodig bij de totstandkoming hiervan? Maak kennis met ons en neem contact op, met ons via info@kern75.nl 

William van Trier  – Gemeenteraadslid Kern’75 

Terug naar Nieuws overzicht